Αναζήτηση:  
Αρχική σελίδα

Κατηγορίες

Περιοχή Μελών
Είσοδος Μέλους
Έχετε ξεχάσει τον κωδικό;
Δημιουργία νέου κωδικού.

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερωτικά email:Επισκέπτες On-line: 6403/07/2009 18:21 -
Θεσσαλονίκη, 3/7/2009                         Αρ.Πρωτ. 11/2009
ΠΡΟΣ:
 
Όπως Πίνακας Αποδεκτών
 
Θέμα: Προτάσεις προσθήκης ειδικοτήτων στον Τομέα Ηλεκτρονικής στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) του ΥΠ.Ε.Π.Θ. (σχολικό έτος 2009-2010)
 Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,                                            
Αξιότιμοι κύριοι
Το παρόν υπόμνημα συντάσσεται με αφορμή την από τριετίας εφαρμογή του νέου τύπου δομής της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και ενόψει της προετοιμασίας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2009-2010. Το υπόμνημα αυτό στοχεύει στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.), όσον αφορά τον Τομέα της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών.
Σήμερα η ραγδαία εξέλιξη του τομέα των Ηλεκτρονικών έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν συνεχώς νέα τεχνολογικά επιτεύγματα στο χώρο της εικόνας και ήχου: Portable DVDs για το αυτοκίνητο, i-pod, mp3 και mp4, μια σειρά από μέσα ψυχαγωγίας που επιτρέπουν στην εικόνα και τον ήχο να ακολουθούν τα βήματα μας. Σειρές από τηλεοράσεις plasma και TFT, home cinemas, media centers, WI-FI εξοπλίζουν πλέον κάθε σαλόνι. Όσο η τεχνολογία συνεχίζει να εμφανίζει νέα gadgets, η αναγκαιότητα για εξειδικευμένους τεχνικούς που θα αναλάβουν την εγκατάσταση και τον έλεγχο της λειτουργίας τους θα είναι υψηλή.
Συνάμα στην σημερινή κοινωνία της πληροφορίας, απαραίτητα εργαλεία κάθε επαγγελματία είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι μηχανές γραφείου και τα δίκτυα τους. Ο τομέας παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη, καθώς στην αγορά εμφανίζονται συνεχώς νέα προϊόντα και εισάγονται νέες τεχνολογίες. Επιπλέον, με την επανάσταση των σύγχρονων ευρυζωνικών υπηρεσιών, ένας τεχνίτης Ηλεκτρονικών έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το φάσμα των εργασιών - ενδιαφερόντων του και να εξελιχθεί επαγγελματικά.
Οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν έναν τομέα ραγδαίως αναπτυσσόμενο. Η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς: αναπτύσσονται συστήματα νέας γενιάς όπως η τεχνολογία 3G, αλλά και η 4G που θα ακολουθήσει, τα δίκτυα παρέχουν συνεχώς νέες υπηρεσίες και οι ίδιες οι συσκευές διαθέτουν διευρυμένες λειτουργίες, όπως κάμερα και ραδιόφωνο. Παράλληλα, η ανάπτυξη του διαδικτύου, το DSL, το DSL 2, η Ψηφιακή Τηλεόραση και Ραδιοφωνία ανοίγουν το μέλλον των τηλεπικοινωνιών για πολλές ακόμα δεκαετίες, καθιστώντας τον «Τεχνίτη Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων & Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας» απαραίτητο επαγγελματία για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας όλων των παραπάνω μέσων επικοινωνίας.
 
Πρόταση Προσθήκης Σύγχρονων Ειδικοτήτων της Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας,
στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.)
 
 
Μετά την έκδοση της υπουργικής αποφάσεως 57020/Δ4/1-6-2007, η οποία αφορά ΕΠΑ.Σ. προερχόμενες από τις μετατροπές των ημερησίων με απογευματινό ωράριο λειτουργίας Τ.Ε.Ε., εξαιρέθηκαν από τις ΕΠΑ.Σ. ειδικότητες του τομέα Ηλεκτρονικής, σε αντίθεση με άλλους τεχνολογικούς τομείς της τεχνικής εκπαίδευσης. Έτσι για δύο χρόνια τώρα σε καμία ΕΠΑ.Σ. της Ελλάδας δεν υπήρξε ειδικότητα του Τομέα Ηλεκτρονικής.
 
Γνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που έχει η κατεύθυνση Ηλεκτρονικών, στην εξέλιξη της τεχνολογίας και την μεγάλη ζήτηση από την Αγορά Εργασίας σε Μεσαία Τεχνικά Στελέχη πτυχιούχων Τομέα Ηλεκτρονικής, (εταιρίες τηλεπικοινωνιών, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιομηχανίες, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, ελληνικό δημόσιο κ.αλ.) προτείνουμε την προσθήκη Συγχρόνων Ειδικοτήτων Ηλεκτρονικών στις ΕΠΑ.Σ.
Προτείνουμε, από το σχολικό έτος 2009-2010, σε όλες τις ΕΠΑ.Σ. να δημιουργηθούν νέες ειδικότητες στον Ηλεκτρονικό τομέα. Έτσι θα δημιουργήσουν Μεσαία Τεχνικά Στελέχη ικανά να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της Αγοράς Εργασίας, σε σχέση με την ταχύτατη μεταβολή του τεχνολογικού περιβάλλοντος και ειδικά του τομέα Ηλεκτρονικής, που είναι ένας τομέας σύγχρονος, νευραλγικός και ικανός να ανταποκριθεί στο σημερινό ευμετάβλητο τεχνολογικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Οι σύγχρονες ειδικότητες του Ηλεκτρονικού τομέα, οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να καλύψουν τις ανάγκες της Αγοράς Εργασίας, είναι οι παρακάτω :
1.     Τεχνίτης Επισκευής και Συντήρησης Ηλεκτρονικών Συσκευών (Γραφείου, Εργαστηρίων, Ήχου και Εικόνας)
2.     Τεχνίτης Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων & Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας
3.     Τεχνίτης Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας
 
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η υπάρχουσα εργαστηριακή υποδομή των περισσότερων τεχνικών σχολείων (ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ./Σ.Ε.Κ.) καλύπτει κατά 100% τις δύο πρώτες ειδικότητες. Επιπλέον τα υπάρχοντα σχολικά βιβλία μπορούν να καλύψουν την ύλη που θα πρέπει να διδάσκεται για να υπάρχει το κατάλληλο θεωρητικό και εργαστηριακό υπόβαθρο των μαθητών.
 
 
 
 
 
 
Ανάλυση – Τεκμηρίωση της Προτάσεως μας για όλες τις προτεινόμενες ειδικότητες
 
§         Τεχνίτης Επισκευής και Συντήρησης Ηλεκτρονικών Συσκευών (Γραφείου, Εργαστηρίων, Ήχου και Εικόνας)
Ο «Τεχνίτης Επισκευής και Συντήρησης Ηλεκτρονικών Συσκευών (Γραφείου, Εργαστηρίων, Ήχου και Εικόνας)», είναι ο σύγχρονος ηλεκτρονικός. Είναι ο άνθρωπος για την τεχνική υποστήριξη (technical support) μιας επιχείρησης και φροντίζει για τη συντήρηση, τον έλεγχο και την επιδιόρθωση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών που συναντώνται σε έναν εργασιακό χώρο, μεταξύ των οποίων και τα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, το τηλεφωνικό κέντρο κ.αλ. Επίσης έχει ως αντικείμενο εργασίας όλα τα συστήματα λήψης και μετάδοσης εικόνας και ήχου, όπως τηλεοράσεις, videos, κάμερες, DVDs, Cable TVs, Hi Fi, Mp3 players, στερεοφωνικά και όλες τις συσκευές που προκύπτουν από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Διαθέτει τις τεχνικές γνώσεις για την εγκατάσταση, την ανίχνευση και την επιδιόρθωση βλαβών, ενώ παράλληλα φροντίζει και για τη συντήρηση (service) και την αναβάθμιση τους.
 
Σήμερα ο «Τεχνίτης Επισκευής και Συντήρησης Ηλεκτρονικών Συσκευών (Γραφείου, Εργαστηρίων, Ήχου και Εικόνας)», αποτελεί έναν από τους πλέον περιζήτητους επαγγελματίες των σύγχρονων τεχνολογιών. Μπορεί να εργαστεί σε υπηρεσίες και οργανισμούς του δημόσιου τομέα, ή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στους παρακάτω κυρίως τομείς:
 • βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων
 • τεχνικό τμήμα ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών
 • studios οπτικοαουστικών εγγραφών
 • αντιπροσωπείες και καταστήματα εμπορίας ηλεκτρονικών προϊόντων
 • εξειδικευμένα εργαστήρια επισκευής και συντήρησης ηλεκτρονικών μέσων και συστημάτων
 • εταιρίες συστημάτων ασφαλείας
 • συνεργεία εγκατάστασης ηλεκτρονικών δικτύων
 • εταιρίες ναυτιλιακών ηλεκτρονικών συστημάτων
 • τεχνικό τμήμα αεροπορικών εταιριών
 • επιχειρήσεις συστημάτων υπολογιστών και πληροφορικής
 • εταιρίες τηλεπικοινωνιών και κινητής τηλεφωνίας
 • επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών internet
 • εξειδικευμένα εργαστήρια εγκατάστασης και συντήρησης ηλεκτρονικών δικτύων
 • τμήμα μηχανογράφησης μεγάλων εταιριών οποιουδήποτε τομέα
 • τράπεζες (ΑΤΜ)
Επιπλέον μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, με τη δημιουργία του δικού του εργαστηρίου, όπου θα μπορεί να επισκευάζει, να συντηρεί, να εγκαθιστά και να αναβαθμίζει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα μιας TFT ή LCD οθόνης, σύνθετου συστήματος ήχου ή ενός πλήρους συστήματος ασφαλείας ή ακόμα και ενός smart home. Μπορεί να επισκευάζει, να συντηρεί, να εγκαθιστά και να αναβαθμίζει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα υπολογιστών και των περιφερειακών τους.
 
§   Τεχνίτης Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων & Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας
Ο «Τεχνίτης Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων & Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας» είναι ο επαγγελματίας που εγκαθιστά, θέτει σε λειτουργία, συντηρεί και επισκευάζει δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, συστήματα επικοινωνιών και δικτύων Η/Υ και τις ανάλογες συσκευές. Απασχολείται στον κλάδο ως τεχνίτης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και ενσύρματων - ασύρματων συστημάτων επικοινωνιών, δηλαδή όλων εκείνων των ηλεκτρονικών μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται από έναν οικιακό χρήστη, έως μια μεγάλη εταιρία ή οργανισμό για τις επικοινωνίες.
Σήμερα ο «Τεχνίτης Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων & Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας» αποτελεί έναν από τους πλέον περιζήτητους επαγγελματίες των σύγχρονων τεχνολογιών. Μπορεί να εργαστεί ως τεχνικός σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς ή σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα:
 • βιομηχανικές μονάδες παραγωγής τηλεπικοινωνιακών προϊόντων
 • εμπορικές αντιπροσωπείες ηλεκτρονικών συστημάτων
 • εταιρίες τηλεπικοινωνιών και κινητής τηλεφωνίας
 • επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών internet
 • εξειδικευμένα εργαστήρια εγκατάστασης και συντήρησης τηλεπικοινωνιακών δικτύων
 • στο τεχνικό τμήμα ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών,
Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, με την δημιουργία του δικού του εργαστηρίου, όπου θα μπορεί να επισκευάζει, να συντηρεί να εγκαθιστά και να αναβαθμίζει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα: από μια απλή τηλεφωνική συσκευή έως ένα σύνθετο τηλεπικοινωνιακό σύστημα.
§         Τεχνίτης Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας
Για την προτεινόμενη ειδικότητα: “Τεχνίτης Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας” προτείνουμε να υπάρξει ως ειδικότητα στις ΕΠΑ.Σ. (από το σχολικό έτος 2010-2011) ενόψει και των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. και βάσει της νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, για την εφαρμογή κατά 20% Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας έως το 2020 στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας.
 
*       Προτείνουμε την ένταξη της ανωτέρω ειδικότητας σε Καινοτόμο Πρόγραμμα του ΕΠΕΑΕΚ μέσω του ΕΣΠΑ του ΥΠΕΠΘ. Για το λόγο αυτό προτείνουμε ενόψει του προγραμματισμού ΕΣΠΑ και στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ 2007-2013, την Ενδο-Επιχειρησιακή Επιμόρφωση των καθηγητών Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Τομέα Ηλεκτρονικής και την Ταχύρρυθμη Επιμόρφωση σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ στο νέο  επιστημονικό αντικείμενο των Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας.
 
 
Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε επαφή μας ζητηθεί.
 
 
Μ’ εκτίμηση, για τον ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΗΛ.ΔΕ.
 
 
Ο Πρόεδρος                                                                           Ο Γ.Γραμματέας
 
 
 
 
Κατσάνας Στέφανος                                                            Λευθερούδης Θεόδωρος
 
 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
-     τον Υπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο
-     τον Υφυπουργό Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ανδρ. Λυκουρέντζο
   -     τον Ειδ. Γραμματέα ΥΠΕΠΘ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γεωρ. Γούση
-     τον Γενικό Δ/ντή Σπουδών ΠΕ και ΔΕ, κ. Νικολόπουλο
-     τον Γενικό Δ/ντή Διοίκησης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, κ. Κωνστ. Κουτρομάνο
-     τον Προϊστάμενο Γραφείου Επαγ. Εκπ/σης ΥΠΕΠΘ, κ. Χρ. Τσαρτσώνη
-     τον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ. Σωτ. Γκλαβά
-     τον Πρόεδρο του Τμήματος Δευτεροβάθμιας ΤΕΕ του Π.Ι., κ. Στεφ. Τζέπογλου
-     τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Δευτεροβάθμιας ΤΕΕ του Π.Ι., κ. Νικ. Ηλιάδη
-     τον Μόνιμο Πάρεδρο του Π.Ι., κ. Γεώρ. Παληό

Ημερομηνία: 19-12-2018, 02:05
Τελευταία Νέα
  09/09/2016 17:28


  24/05/2016 20:49
Αρχική σελίδα
Design by infocus.