Αναζήτηση:  
Αρχική σελίδα

Κατηγορίες

Περιοχή Μελών
Είσοδος Μέλους
Έχετε ξεχάσει τον κωδικό;
Δημιουργία νέου κωδικού.

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερωτικά email:



Επισκέπτες On-line: 63



01/08/2014 12:57 -
Η ιστορία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λάρισας αρχίζει τον Αύγουστο του 1948.
Τότε δημιουργήθηκε ο Σταθμός και εγκαταστάθηκε αρχικά στο 2ο όροφο ενός κτηρίου που βρισκόταν στο Β' Στρατόπεδο όπου στεγάζονταν ο 950 Λ/ΕΣΑ. Ο πομπός εγκαταστάθηκε στο 2ο όροφο του απέναντι κτηρίου στο οποίο στεγάζονταν το 485 Τ/ΔΒ. Ο Σταθμός που ήταν στρατιωτικός δημιουργήθηκε στα χρόνια του εμφυλίου για λόγους προπαγανδιστικούς κυρίως αλλά και για να καλύψει τις ανάγκες επικοινωνίας των στρατιωτικών με τις οικογένειές τους.
Πρωτολειτούργησε το 1949 (01-06-1949) από το Α.Σ.Σ. με την ονομασία "ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ".
Ο πομπός του ήταν ισχύος 500 W και το πρόγραμμα του σταθμού μεταδιδόταν στα Βραχέα Κύματα στη συχνότητα 6745KHz.
Είχαν καθιερωθεί τρεις εκπομπές την εβδομάδα στην Αγγλική, Γαλλική και Ρωσική γλώσσα οι οποίες κάλυπταν σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη.
Το 1964 ο πομπός 5Kwatt εγκαταστάθηκε στο Γ' στρατόπεδο και στις 30 Μαΐου του 1965 τέθηκε σε λειτουργία με συχνότητα 944KHz. Παράλληλα λειτούργησε και ο πομπός των Βραχέων Κυμάτων μέχρι τον Δεκέμβριο του 1967. Το 1968 το studio του Σταθμού μεταφέρθηκε στο παλιό κτήριο του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Το 1972, όλοι οι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τη νεαρή τότε τηλεόραση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης συγκροτούν την ΥΕΝΕΔ.
Το 1982 καταργείται η ΥΕΝΕΔ και όλα τα περιουσιακά της στοιχεία μεταβιβάζονται στην δημιουργηθείσα ΕΡΤ 2 (15 Νοεμβρίου 1982) η οποία είναι δημόσια υπηρεσία και ανήκει στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως.
Τον Οκτώβριο του 1987 με τη συγχώνευση των ΕΡΤ 1 και ΕΡΤ 2 δημιουργείται ο ενιαίος φορέας ΕΡΤ ΑΕ με τις επιμέρους Γενικές Διευθύνσεις. Ο Ρ/Σ Λάρισας αποτελεί τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης ΕΡΑ.
Το 1988 δημιουργείται η Διεύθυνση Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΑ με 19 Περιφερειακούς Σταθμούς στον Ελλαδικό χώρο και ο Ρ/Σ Λάρισας γίνεται πλέον ανεξάρτητος με πολύωρο τοπικό πρόγραμμα.
Από 1η Ιουλίου 1998 ο Ρ/Σ Λάρισας και ο Ρ/Σ Βόλου αποτελούν το ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ της ΕΡΑ εκπέμποντας σε ένα ενιαίο Περιφερειακό Πρόγραμμα που απευθύνεται στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας. Συνεργάζονται ως ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ με τα Δημοτικά studios Τρικάλων και Καρδίτσας.
Το πρόγραμμα του Σταθμού περιλαμβάνει ενημερωτικές εκπομπές τοπικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος καθώς και εκπομπές για τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τον αθλητισμό και τους νέους. Ο Ρ/Σ Λάρισας είναι παρών σε όλες τις εκδηλώσεις της περιοχής με ζωντανές μεταδόσεις και ηχογραφήσεις.
Ο Ρ/Σ Λάρισας είναι στελεχωμένος με ειδικευμένο προσωπικό (τεχνικούς, παραγωγούς, δημοσιογράφους και διοικητικούς) με εμπειρία και εξαιρετική γνώση του αντικειμένου τους.
Η ΕΡΑ Λάρισας με την πλούσια δισκοθήκη της επιτρέπει την ποικιλόμορφη παραγωγή μουσικών εκπομπών. Πραγματικό θησαυρό αποτελούν οι δίσκοι των 45 στροφών της συλλογής του Ραδιοφωνικού Σταθμού. Χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1970. Πολλά από αυτά είναι συλλεκτικά και πολύ σπάνια.
Κατά την μακρά πορεία του Ραδιοφωνικού Σταθμού αρκετοί υπάλληλοι και εξωτερικοί συνεργάτες πέρασαν και άφησαν τη σφραγίδα τους σε αυτό τον χώρο.
Η αείμνηστη Ελένη Θεμελή, η Θεώνη Παπαβασιλείου, ο Σεραφείμ Ντίνας, ο Χρήστος Πετρίδης και παλιότερα η Λέλα Καράσου και η Άννα Καραβασίλη είναι μερικοί από τους εκφωνητές που για χρόνια κρατούσαν συντροφιά με τη φωνή τους στους Θεσσαλούς όταν ακόμη δεν έβγαιναν στον «αέρα» οι δημοσιογραφικές εκπομπές και η ενημέρωση γινόταν κάθε μέρα στη μία το μεσημέρι με τις ειδήσεις από την Κεντρική Ελλάδα που έφεραν τη σφραγίδα του αξέχαστου δημοσιογράφου Βασίλη Βουτσιλά.
Αλλά και συνεργάτες ειδικών εκπομπών έκαναν το πέρασμά τους μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΑ Λάρισας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Ηλία Λεφούση, Βασίλη Μποτζώρλο, Δημήτρη Καρανικόλα, Θωμά Ψύρρα, Κώστα Αβαράκη, Δήμητρα Μπαρδάνη, Ντίνο Ζήσου.
Τα χρόνια πέρασαν, 61 στον αριθμό, πολλά άλλαξαν στην ΕΡΑ Λάρισας.
Πρόσωπα, υπάλληλοι, διευθυντές, εξοπλισμός.
Υπάρχει όμως κάτι που παραμένει το ίδιο, η αγάπη και το αγκάλιασμα του κόσμου.
Η ΕΡΑ Λάρισας έχει το στέκι της –98,3 FM- κι εκεί τη βρίσκουν οι φίλοι της.









Ημερομηνία: 19-12-2018, 02:01
Τελευταία Νέα
    09/09/2016 17:28


    24/05/2016 20:49




Αρχική σελίδα
Design by infocus.