Αναζήτηση:  
Αρχική σελίδα

Κατηγορίες

Περιοχή Μελών
Είσοδος Μέλους
Έχετε ξεχάσει τον κωδικό;
Δημιουργία νέου κωδικού.

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερωτικά email:Επισκέπτες On-line: 5002/09/2013 10:49 -

  Πανελλήνιος Σύλλογος Ηλεκτρονικών Φυσικών- Ραδιοηλεκτρολόγων

Βερναδάκη 26, Μαρούσι, 15126 ΑΘΗΝΑ

URL    : http://www.radioilektrologoi.gr/                                     E-mail : pasmefhr@yahoo.gr

Τηλ. Επικ.: 6944184850(Δαμούλος Δημήτρης)

 

Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ηλεκτρονικής

Κουντουριώτου 13 Τριανδρία  - Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 55337                                          

URL    : http://www.ilektronikoi.gr/    

E-mail            : ilektronia@hotmail.com                                                                                                                            Τηλ. Επικ.: 6977321375 (Λευθερούδης Θεόδ.)

 2310-943439 & 6976129286 (Δέρας Κυριάκος)

 

                         Θεσσαλονίκη, 30/8/2013

                              Αρ. Πρωτ:16

ΠΡΟΣ:

 

1.      κ. Κ. Αρβανιτόπουλο

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

2.      κ. Κ.Γκιουλέκα

Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

3.      κ. Σ. Κεδίκογλου

Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

4.      Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου

 

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

 

Αξιότιμοι κ. Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

 

 

Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων για την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ηλεκτρονικών Φυσικών-Ραδιοηλεκτρολόγων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ηλεκτρονικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους για τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέληξε στις προτεινόμενες ειδικότητες για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ και των Σ.Ε.Κ.

 Δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος είτε με επιστημονικά σωματεία είτε με τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και με φορείς της αγοράς εργασίας και εν πάση περιπτώσει δεν έχει δημοσιευτεί οποιαδήποτε έκθεση ή συζήτηση σε Ελληνικό ή Ευρωπαϊκό  επίπεδο πάνω στην οποία βασίστηκε το Υ.ΠΑΙ.Θ για να προτείνει τις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου είχε σαν αποτέλεσμα το Υ.ΠΑΙ.Θ να υποπέσει σε σοβαρό επιστημονικό αλλά και σε σχέση με την αγορά εργασίας σφάλμα ( υποκύπτοντας σε πιέσεις συγκεκριμένων συντεχνιών ? ) μεταφέροντας την κατεύθυνση των Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων από τον Τομέα Ηλεκτρονικής, που είναι ο επιστημονικός της χώρος, σε εκείνον του Τομέα της Πληροφορικής. Ας μας αποδείξει η ομάδα που συνέταξε το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου ποια είναι τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων Πληροφορικής των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας και ποια είναι η εμπειρία των εκπαιδευτικών Πληροφορικής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  ώστε να μπορέσει να καλυφθεί επιστημονικά και εκπαιδευτικά ο πλέον σύγχρονος  κλάδος των Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων που περιλαμβάνει το σύνολο των μέσων και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται στις ενσύρματες, ασύρματες, οπτικές, κινητές και δορυφορικές επικοινωνίες για τη μετάδοση σημάτων ήχου, εικόνας και δεδομένων. Δυστυχώς μια ανάγνωση των προγραμμάτων σπουδών των αντίστοιχων Τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ δεν προηγήθηκε.

Ταυτόχρονα, ακόμα και την Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013, ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. διοργάνωσε Ημερίδα με δύο θεματικές ενότητες: «Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων» και «Επαγγελματικά Δικαιώματα αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» στο κτίριο του Υ.ΠΑΙ.Θ, με τον ίδιο τον κ. Υπουργό να παρουσιάζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ και των ΕΠΑ.Σ όπου ανάμεσα σε αυτές που θα εξακολουθούσαν να λειτουργούν, όπως ο ίδιος είχε διευκρινίσει, ήταν και των :

·        «Ηλεκτρονικών Συστημάτων Επικοινωνιών» του Τομέα Ηλεκτρονικής,

·        «Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων» του Τομέα Ηλεκτρονικής»

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε λοιπόν πώς οι συντάκτες του συγκεκριμένου Σχεδίου Νόμου αναιρούν ακόμα και τον ίδιο τον κ. Υπουργό αλλοιώνοντας ακόμα και το αρχικό Σχέδιο Νόμου με τέτοια βιασύνη και προχειρότητα που ξεχνούν να διαγράψουν ακόμα και σημεία στίξης ή σύμβολα από αυτό.

Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και με πλοήγηση στα έως τώρα επαγγελματικά δικαιώματα από το χώρο των Ηλεκτρονικών μπορεί να διαπιστωθεί ότι οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος του Ραδιοτεχνίτη και του Βοηθού Ραδιοτεχνίτη (Π.Δ. 258 / 10-10-2003) ή των αντίστοιχων νέων επαγγελμάτων Ραδιοτεχνικού Α’ και Ραδιοτεχνικού Β’ (Π.Δ. 4053 / 07-12-2012) αναφέρονται σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από τα Επιστημονικά Πεδία της Ηλεκτρονικής και πιο συγκεκριμένα από εκείνα των Τηλεπικοινωνιών, Αυτοματισμών, Συστημάτων Πληροφοριών και Μετάδοσης Πληροφοριών, των Οπτικο-Ακουστικών Συστημάτων, των Ηλεκτροακουστικών και Ραδιοτηλεοπτικών Συστημάτων.

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε πολύ το Υ.ΠΑΙ.Θ να επανορθώσει το επιστημονικό και εκπαιδευτικό σφάλμα που φαίνεται ότι υπάρχει στο προς ψήφιση Σχέδιο Νόμου επαναφέροντας το αντικείμενο των Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων στο φυσικό του χώρο, που είναι ο τομέας της Ηλεκτρονικής. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αλλάξουν εκ νέου ονομασία οι ειδικότητες του Τομέα της Ηλεκτρονικής, ώστε να τεθούν σε αμφισβήτηση επαγγελματικά δικαιώματα που παρουσιάστηκαν από τον ίδιο τον κ. Υπουργό μόλις πριν δύο μήνες.

Επιπλέον θεωρούμε ότι στο επίπεδο της Δευτεροβάθμιας Τυπικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπάρξει τόσο μεγάλη εξειδίκευση όσο εκείνη του Τεχνικού Ιατρικών Οργάνων και πιστεύουμε ότι αυτή η εξειδίκευση θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον σε επίπεδο Ι.Ε.Κ.

Έτσι προτείνουμε τη διόρθωση του Άρθρου 8 (για τα ΕΠΑ.Λ) του Σχεδίου Νόμου σε ότι αφορά τις ειδικότητες του Ηλεκτρονικού Τομέα ως εξής: 

Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού:

1.      Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων

2.      Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων και Αυτοματισμών, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

3.      Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων Επικοινωνιών

 

Δεν κατανοούμε επίσης για ποιο λόγο δεν υπάρχουν εξειδικεύσεις από τον ευρύτερο χώρο της Ηλεκτρονικής στα Ι.Ε.Κ. για τα οποία πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να υποστηριχτούν με πολύ μεγάλη επάρκεια από το επιστημονικό-εκπαιδευτικό προσωπικό της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής–Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Λαμβάνοντας υπόψη τα ήδη θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα στα Π.Δ. που αναφέρθηκαν παραπάνω προτείνουμε:

 

 

την τροποποίηση του Άρθρου 24 (για τα Ι.Ε.Κ..) του Σχεδίου Νόμου ως εξής: 

Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών:

Τομέας Ηλεκτρονικής

1.      Τεχνικός Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών

2.      Τεχνικός Η/Υ & Μηχανών Γραφείου

3.       Τεχνικός Κινητής Τηλεφωνίας & Τηλεπικοινωνιών

4.       Τεχνικός Ραδιοτηλεοπτικών & Ηλεκτροακουστικών Διατάξεων

5.      Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων

 

Τέλος, θεωρούμε ότι στο σύνολό της η Δ.Τ.Ε.Ε. έχει το απαραίτητο επιστημονικό – εκπαιδευτικό δυναμικό που θα μπορούσε να υποστηρίξει θεσμοθετημένες οργανικές θέσεις στα Τ.Ε.Ι. συναφών αντικειμένων στο επίπεδο του Επιστημονικού- Εργαστηριακού Συνεργάτη.

 Ο Σύλλογός μας παραμένει στη διάθεση των υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ για οποιαδήποτε διευκρίνιση αλλά και συνεργασία, ώστε να λειτουργήσει επιτέλους στη χώρα μας μια αξιόπιστη Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση συνδεδεμένη με τον κόσμο της αγοράς εργασίας και υποστηρίζοντας την  ανάπτυξη.

Με εκτίμηση,

           

 για τον ΠΑΣΜΕΦΗΡ                                                                    για τον ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΗΛ.ΔΕ.

    Ο Αντιπρόεδρος                                                                              Ο Αντιπρόεδρος


Δαμούλος Δημήτρης                                                  Μπουλταδάκης Στυλιανός


Ημερομηνία: 19-12-2018, 01:20
Τελευταία Νέα
    09/09/2016 17:28


    24/05/2016 20:49
Αρχική σελίδα
Design by infocus.